یکشنبه, ۰۵ می ۲۰۲۴
یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 
تظاهرات زنان سفیدپوش ونزوئلا علیه پوپولیسم

وکیل ملت: حدود پنج هفته از ناآرامی‌های داخلی ونزوئلا و تظاهرات در این کشور می‌گذرد و در شرایطی که‌بنا بر گزارش رسانه‌های خبری دنیا از جمله اسپوتنیک، رویترز و دویچه ووله شمار کشته‌های این ناآرامی‌ها به‌حدود 40 نفر و زخمی‌ها به 800 نفر رسیده و محکومیت‌های جهانی را به دنبال داشته است، تظاهرات ده‌ها هزار نفری زنان سفید پوش ونزوئلا علیه دولت سوسیالیست نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری پوپولیست این کشور دیروز یکشنبه در کانون توجه مجامع بین‌المللی و رسانه‌ها قرار گرفت و دولت کاراکاس را یک گام دیگر به سوی انزوای جهانی نزدیک کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی وکیل ملت به نقل از خبرگزاری رویترز، این تظاهرات که با شعار «آزادی» و در اعتراض به بحران اقتصادی شدید و ادامه دار حاکم بر ونزوئلا در شهرهای بزرگ این کشور امریکای لاتین از جمله کاراکاس، پایتخت برگزار شد، اگرچه در برخی از مسیرها با مداخله نیروی پلیس زن و سربازان گارد ملی سوار بر خودروهای زرهی متوقف شد اما حامل پیام نارضایتی‌های گسترده مردمی از حاکمیت بود.
معترضان در این تظاهرات با خواندن سرود ملی و سر دادن شعارهایی چون «ما خواستار انتخابات هستیم»، اعلام کردند، انتخابات ونزوئلا که به تأخیر افتاده باید در سال ۲۰۱۸ برگزار شود. آنها همچنین خواستار آزادی ده‌ها نفر از فعالان سیاسی زندانی شده اند و از دولت مادورو خواستند، کمک‌های بشردوستانه را بلوکه نکند و به دست مردم برساند.
پیش از این تظاهرات زنانه نیز، بانوان ونزوئلایی در ماه‌های گذشته با اقدام‌های اعتراضی و نمادین مانند عبور از مرزهای کلمبیا برای تأمین مواد خوراکی و دارو برای بچه هایشان، پیام نارضایتی از وضع موجود را به دنیا مخابره کرده بودند اما به نظر می‌رسد، دولت مادورو علاقه‌ای به شنیدن و دیدن این پیام‌ها ندارد و به جای پاسخ به مطالبات اقتصادی مردم و خارج کردن کشور از بحران درصدد سرپوش گذاشتن بر ناآرامی‌ها با ابزار تهدید، سانسور، سرکوب و هشدار است.
اگرچه ناآرامی‌ها در ونزوئلا به چندین ماه قبل و زمانی که ایستادن مردم در صف‌های طولانی و چند ساعته نان و دیگر مواد غذایی و دارویی ضروری به یک روند معمول تبدیل شد، برمی گردد اما بزرگترین تظاهرات ضد دولتی در این کشور در روز کارگر اول ماه مه(حدود 7 روز پیش) برگزار شد. تظاهراتی که یک روز پس از علنی شدن تصمیم مادورو برای تشکیل مجلس موازی و تغییر قانون اساسی کشور برگزار شد و در واقع واکنشی به این تصمیم رئیس جمهوری پوپولیست بود زیرا معترضان از دولت خواستند، به استقلال مجلس ونزوئلا که اپوزیسیون توانستند در سال ۲۰۱۵ اکثریت آن را به دست بگیرند، احترام بگذارد.
معترضان همچنین خواستار کناره‌‌گیری مادورو و برگزاری انتخابات در موعد مقرر (سال 2018) هستند و تهدید کرده‌اند تا زمانی که مادورو کناره‌‌گیری نکند، به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهند. در مقابل راهپیمایی ده‌ها هزار نفری روز شنبه زنان ونزوئلایی علیه دولت، حامیان مادورو نیز روز شنبه به خیابان‌ها آمده بودند و یکی از آنها درباره علت حضورش به خبرگزاری رویترز گفت: این راهپیمایی علیه «جریان تروریسم مخالف» است. آنها دارند همه چیز را نابود می‌کنند.
همزمان با تظاهرات زنان ونزوئلایی، دویچه ووله با استناد به اظهارات انریکه کاپریلس، رهبر مخالفان ونزوئلا گزارش داد، در ارتش ونزوئلا نیز نارضایتی نسبت به سیاست‌های مادورو افزایش یافته و ۸۵ نظامی که به سیاست «سرکوب و فشار» مادورو اعتراض کرده‌اند، دستگیر شده‌اند. این در حالی است که مقامات رسمی ونزوئلا دستگیری نظامیان این کشور را تأیید نمی‌کنند. اما به نظر می‌رسد، دستگیری نظامیان بعد از آن اتفاق افتاده که «پادرینو لوپز»، وزیر دفاع ونزوئلا رسماً اعلام کرد، ارتش این کشور «بی‌قید و شرط» به مادورو وفادار است.
دیدار مشاور ارشد ترامپ با مخالف مادورو
در کنار جامعه بشدت قطبی شده ونزوئلا و دولتی که برای بقا تلاش می‌کند، جامعه بین‌الملل نیز ساکت ننشسته و برخی کشورها بویژه 8 کشور امریکای لاتین شامل آرژانتین، برزیل، کلمبیا، کاستاریکا، گواتمالا، هندوراس، پاراگوئه و مکزیک با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند، استفاده گسترده از زور علیه شهروندان ونزوئلا را محکوم می‌کنند. 35 کشور عضو «سازمان کشورهای امریکایی» نیز اقدام های دولت کاراکاس را محکوم کرده‌اند. امریکا نیز با اعلام این مطلب که کاخ سفید از نزدیک وضعیت ونزوئلا را مورد بررسی قرار داده و برخی اقدام ها در این کشور را «اسفناک» می‌داند، دست به یک اقدام عملی زده که خشم دولت کاراکاس را برانگیخته است. بر اساس این اقدام عملی، کاخ سفید دیروز اعلام کرد، «هربرت ریموند مک مستر»، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ روز جمعه با «خولیو بورخس»، رئیس مجلس ملی ونزوئلا و از منتقدان جدی دولت ونزوئلا دیدار کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی کاخ سفید، در این دیدار بر لزوم پایبندی دولت ونزوئلا به قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد تأکید شده است. دو طرف همچنین توافق کردند، بحران سیاسی در ونزوئلا باید بسرعت حل و فصل شود.
دیدار مشاور ارشد ترامپ با رئیس مجلس ملی ونزوئلا در شرایطی صورت گرفته که نمایندگان کنگره امریکا اخیراً طرحی را برای افزایش تحریم‌ها علیه برخی از مقام‌های دولتی این کشور ارائه کرده بودند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ترامپ نیز به صورت تلفنی با «پدرو پابلو کاچینسکی»، رئیس جمهوری پرو درباره آخرین تحولات در ونزوئلا و کمک به مردم این کشور گفت‌وگو کرده است.
در چنین شرایطی که دولت ونزوئلا هم از سوی افکار عمومی داخلی و هم از سوی افکار عمومی جهان و جامعه بین‌الملل مورد انتقادهای جدی قرار گرفته و انزوای جهانی کاراکاس دور از انتظار نیست، رئیس جمهوری پوپولیست این کشور در یک فرار به جلو، اعلام کرده است، قصد دارد «سازمان کشورهای امریکایی» را ترک کند. این سازمان متشکل از ۳۵ کشور قاره‌ امریکاست که از سیاست‌های سرکوبگرانه رئیس جمهوری ونزوئلا بشدت انتقاد می‌کند. کارشناسان سیاسی بر این باورند، سرنوشت و باقی ماندن مادورو در قدرت به پشتیبانی ارتش بستگی دارد و مادورو می‌کوشد، برای جلب حمایت ارتش، نظامیان را وارد صحنه سیاسی کند و از آنجایی که 11 وزیر از 33 وزیر دولت مادورو نظامی هستند، احتمال مداخله نظامیان در امور سیاسی این کشور در روزهای آینده بعید نیست. البته این نکته را هم نباید فراموش کرد که ادامه سرکوب‌ها و افزایش تعداد کشته‌ها ممکن است نارضایتی را در میان ارتش این کشور نیز افزایش دهد و تلاش‌های مادورو برای همراه کردن ارتش با خود را ناکام بگذارد.

(منبع: وکیل ملت)

محبوب ترین اخبار

ثبت نام در خبرنامه ایمیلی سایت سنتینلا

برای اطلاع از اخرین رویدادها در امریکای لاتین عضو شوید!